besttourbooking.com
Haberler
24 Ağustos 2015 Pazartesi 10:31

Geçen sezon kilogram başına serbest piyasada 22 TLyi görerek, tarihinde rekor fiyatlara ulaşan fındık ürününde yeni sezon alımları Çarşambada başladı.

Fındık Fiyatı Sezona 11,5 Liradan Başladı
Karadeniz bölgesinin önemli geçim kaynaklarından olan fındıkta hasat devam ediyor. Üretici topladığı fındığı pazara indirmeye de başladı. 2014 sezonu ürünü fındığı, 2015 yılının mayıs ayından sonra kilogram başına 22 TL’yi görmüştü.  Hakkında çok konuşulan, üreticinin merakla beklediği fındık fiyatları Karadeniz bölgesinde, kilogram başına ortalama 11,5 TL’den açıldı.

“SARI ALTIN ALIMI” BAŞLADI

Samsun'un Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, yeni sezon fındık açılış fiyatının üreticiye ve iş adamlarına hayırlı olmasını diledi. Fındık ürününün bölgenin önemli geçim kaynaklarından olduğunun altını çizen Yılmaz, bu sezon Çarşamba Ticaret Borsası işlem tabelasında 11,5 TL’den alım fiyatları başlamıştır diyerek geçen sezon da üreticiden alım fiyatlarını şu sözlerle hatırlattı: ”Karadeniz Bölgesi'nin 'sarı altını' olarak isimlendirilen fındık, geçen sezon yükselen fiyatları ile altını aratmadı. Üç yıl öncesine kadar 3,5 ile 6 liralık fiyat aralığında müşteri bulan fındık, 2014 yılı sezonu başında 8 - 10 liralık fiyatlara sevinen üretici, sezon ortasında fındığın 15 - 18 liraya kadar çıkması ile büyük mutluluk yaşamıştı. 2015 yılı mayıs ayı döneminde ise tarihinde ilk kez fındık 22.00 TL'yi gördü. Elinde fındık olan üreticinin de yüzü güldü.”

KURUTMADAN SATMAYIN

Ağustos ayının ilk günlerinde sahil kesimlerinde başlanılan toplama işlemi büyük ölçüde devam ederken, orta ve yüksek kesimlerde ise toplanmaya bu tarihlerde başlanılacak olduğunu kaydeden Yılmaz, hasat döneminin devam ettiği bölgede üreticiye fındığını kurutmadan pazara indirmeme çağrısını yineledi. Borsa Başkanı Kazım Yılmaz: ”Yaş fındık kurutulmadan piyasaya indirildiğinde en büyük risk fındıkta küflenme (Aflatoksin) olma ihtimalidir. Bu durumda fındık, küflenme (Aflatoksin oluşumu) hastalığı tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Bu sorun öncelikle birinci derecede değerli üreticilerimizin kazançlarını olumsuz yönde etkileyecek ve ekonomik değer düşüşüne sebep olacaktır. Yaş fındık alımlarının zahirecilerimiz tarafından da yapılmaması son derece önemlidir. Hem fındık üreticimiz, hem zahirecilerimiz hem de kırım yapan fabrikalarımızın mağduriyetleri böylece önleyecektir” dedi. Üreticileri de uyaran Başkan Yılmaz: "Fındığımızı mümkün olduğunca, tümünü pazara indirmeyip, ihtiyaç nispetinde satış yapılmasını sağlamalıyız. Böylece piyasada oluşacak arz-talep dengesinin makul ölçülerde oluşmasına neden olarak, fiyatının çıkmasına, piyasada talep fazlası fındığın oluşmamasına engel oluruz. Böylelikle  piyasa dengelerinin fiyatlara olumlu yansıyacağını düşünüyorum.”  İfadelerini kullandı.

Fındık fiyatlarında etken olan toplam üretim miktarı tespit çalışmasına da değinen Yılmaz:”2015 Türkiye fındık rekoltesi Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından 590 bin ton, Fiskobirlik’çe 650 bin ton, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca 676 bin ton, Fındık İhracatçı Birlikleri’nce de 733 bin ton olarak açıklanmıştı ” dedi.

2015 yılı fındık alımı fiyatlarının başlaması ile birlikte Çarşamba Ticaret Borsası işlem tabelasın da; yüzde 50 randıman kabuklu fındık fiyatı kilogram başına brüt 11,50 TL - net 11,20 TL olarak (21 Ağustos 2015 son işlem günü tarihi, saat:11,20 itibarı ile)  yazıldı.

Ahmet Naci KILAVUZ
Fındık Fiyatı Sezona 11,5 Liradan Başladı
Fındık Fiyatı Sezona 11,5 Liradan Başladı