besttourbooking.com
Haberler
7 Ekim 2021 Perşembe 16:16

Fındık ağacı dikmek isteyen üreticiler için ilk olarak dikkat edilmesi gereken nokta iklim ve bitki örtüsü şartlarıdır. Her ne kadar dayanıklı ve az zahmet isteyen bir bitki olsa da, fındık ağacı üretimi için belirli iklim şartlarının var olması gerekir.

Fındık Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?
Fındık ağacı ülkemizde genel olarak Karadeniz Bölgesi’nde yetişmektedir.
Burandan yola çıkarak fındık ağacı icin gerekli olan iklim şartlarını degerlendirebiliriz. Fındık ağacı serin, nemli yazları ve ılıman kışları olan veya deniz iklimlerinde en iyi mahsulü alır. Öteki şartların ideal hale getirilmesi sonuçları iyileştirebilmesine rağmen, yaz sıcaklıklarının yüksek olduğu alanlar ideal değildir. Aşırı kış soğuğu olan alanlar da sorunlu olabilir. Bitkilerin sürgünleri - 29°C’ye (kadar dayanıklı olsa da, çiçeklenme döneminde - 10°C’nin altındaki kış sıcaklıkları, erkek çiçeklere zarar verebilir ve bu yıl meyve setinin olasılığını azaltır.

Fındık Ağacı için İdeal Toprak

Fındık ağacı yetiştirmek için toprak ilk dikkat edilmesi gereken elementtir. Fındık, iyi drene edilmiş ve besin oranı düşük toprağı tercih eder. Bunu bir avantaja çevirebilir ve bahçenizin düşük besin düzeyine sahip bölgelerine fındık dikebilirsiniz. Aşırı zengin toprak, çiçek ve kuruyemiş yetişmenizi desteklemez, onun yerine bol miktarda yaprak büyümesi sağlar. Neticede fındık ağacı ile istenilen fındık üretimi olduğu için, toprağın besin oranını standartın altında tutabilirsiniz.

Fındık Ağacı Dikimi

Fındık fidenizi aldınız. Bahçenize geldiniz. Sıra geldi fındık ağacı için dikim işlemine… Dikim deliğini, kok topun iki katı genişlikte ve ağacın toprak çizgisinin etrafındaki toprakla bile eşit olacak kadar derinleştirin. Ağacı deliğe yerleştirin ve çıkardığınız toprakla deliğin kalanını doldurun. Hava boşluklarıcı çıkarmak için ayağınızla bastırın. Dikimden sonra toprağı ağacın etrafına yavaş ve derin bir şekilde sulayın.

En Verimli Döllenme

Fındık ağacı teknik olarak kendi kendine döllenir. Ancak elbette ki onları bir grup halinde yerleştirirseniz, polenin bir fındıktan diğerine kayması için her zaman daha iyi sonuçlar alırsınız. Bu nedenle alanınız varsa birden fazla fındık fidesi ekmeye çalışın. Fındık ağacı için en iyi döllenmeyi bu şekilde elde edebilirsiniz. Boş alanınız varsa, küçük bir fındık bahçesi ekmeyi, bol bol yer açmak için yaklaşık 4 metre aralıklarla ağaç dikmeyi deneyin. Tozlaşma potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için farklı çeşitlerde bir matris oluşturun. Bir başka değişle, 15’e yakın farklı çeşidi olan fındık fidanlarından iyi ürün veren birkaç tanesini bir arada ekmeye çalışın. İyi bir eşleşme sağlamak için, büyümek istediğiniz ağaçların tozlayıcı uyumluluğunu kontrol edin. Başarılı tozlaşmayı sağlamak için çeşitlerin aynı zamanda çiçek içinde olması gerekir. Bunun için fideleri aldığınız yerdeki satıcılarla konuşabilirsiniz.

Fındık Ağacı Sulaması

Gelelim fındık ağacı nasıl sulanır sorusuna… Fındık ağacının veya toprağın etrafındaki toprağın tamamen kurumasına asla izin vermeyin. Kuru aylar sırasında haftada bir su verin. Fındık ağacı etrafına verdiğiniz suyun toprağın derinliklerine nüfuz etmesi önemlidir.
























































#fındık #çarşamba #borsa #ekonomi #çarşambaticaretborsası #borsa #findik #hazelnut #toprak #tmo #tobb