besttourbooking.com
Haberler
27 Temmuz 2021 Salı 11:24

Çarşambanın yöresel lezzetleri ve Çarşamba Pidesine ilişkin yaptığı açıklamada Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım YILMAZ : Çarşambanın geleneksel lezzetlerini coğrafi işaretle taçlandırıyoruz, ilçemizin tarihi sembolü olan pidemiz, borsamız tarafından coğrafi işaret tescili almıştır. Dedi. ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Kazım YILMAZ, Türk Patent ve Marka Kurumunun resmi coğrafi işaretine sahip olan Çarşamba Pidesinin Çarşamba adına Çarşamba Ticaret Borsası tarafından tescil edildiğini ifade etti.

Tescilli Tarihi Lezzet Çarşamba Pidesi

Çarşamba’nın tescilli ürünü olan Çarşamba Pidesinin yıllardır sofralarda yerini alan bir lezzet olduğunu ifade eden YILMAZ, “Karadeniz kültüründe pidenin yeri çok büyüktür. Birçok ilçe farklı lezzetleri ile öne çıkmaktadır. Pide de türlü çeşidi ve pişirme yöntemleriyle bu lezzetlerden birisidir, bu bağlamda Çarşamba Pidesinin Coğrafi İşaret Tescilini Borsamıza ve Çarşamba halkına kazandırmak, ilçemiz adına gerçekleştirdiğimiz gayretli ve önemli bir çalışmadır.” Dedi.

Üretilen pidelerin en farklı yerel özelliği, pişirme kıvamı ve damak zevki açısından farklılık göstermesidir. Çarşamba Pidesi yumuşak ve yaygın olup, yapımında unundan, kıymasına, tereyağından soğanın doğranış şekline mayasına kadar diğer pidelerden farklı yöntemler uygulandığını belirten YILMAZ, bu yöntemlerin Çarşamba Pidesini ayrıcalıklı kılarak Çarşamba’ya özgü lezzetlerin başında geldiğine değindi.

YILMAZ, kahvaltı dahil günün her öğününde tüketilen Çarşamba Pidesinin, Çarşamba İlçesinin de bir sembolü olduğu ve dolaysıyla Samsun ve Çarşamba’yı hem ulusal hem de uluslararası alanda temsil ettiğini belirterek bu değere sahip çıkılması gerektiğini ve bu görevi de Çarşamba Ticaret Borsası’nın üstlendiğini sözlerine ekledi.