4 Ağustos 2023 Cuma 15:56

Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çarşamba Ticaret Borsası (ÇTB) arasında 2022 yılının mart ayında imzalanan Fındık bahçelerinde Rehabilite Projesi kapsamında, Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ve Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Çarşamba Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hacı Toraman, ÇTB Genel Sekreteri Sercan Yaşar, İl Tarım ve İlçe Tarım Orman Müdürlüğü Personellerinin katılımıyla örnek olarak seçilen bahçelere ziyaret gerçekleştirilerek 2023 yılı fındık hasadı öncesi ilk incelemeler yapıldı.

Çarşamba'nın Fındığına Değer Katan Projesinde İkinci Hasat Dönemi Başlıyor

Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Borsa arasında fındıkta verimliliği ve kaliteyi artırarak fındık üretiminden daha fazla gelir elde etmek, fındıkta doğru uygulamaların yaygınlaştırılması ve fındık ihracatı ile ülke ekonomisini canlandırmak amacıyla 3 Mart 2022 Perşembe günü ÇTB Başkanlık makamında, Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ÇTB arasında “fındık bahçelerinde rehabilite” projesi imzaları atılmıştı. Bu kapsamda Çarşamba’nın mahallelerinden örnek bahçe olarak seçilen üreticilere ait fındık bahçelerinde yapılan uygulamalar bu yılda Ticaret Borsası, İl ve İlçe Tarım Orman Müdürlüğü tarafından yerinde incelendi.

Budama Yapılan Bahçelerde Verimlilik Yüksek

Projenin ilerleyişini değerlendiren ve katılımcılara aktaran Toraman, “Proje kapsamında 2022 yılında olduğu gibi oluşturulan cep teras bahçelerinde ve budama yapılan fındık bahçelerinde mevsim şartları takip edilerek gözlemleme yapılmış, Fındık bitkisinin fenolojik gelişimi İlçe Tarım Müdürlüğümüzün teknik personelleri tarafından takip altında tutularak uygun iş ve işlemler yapılması konusunda üretici ile temas halinde bulunulmuştur. Proje bahçelerinde verim ve kaliteyi artırmak için kışlık gübreleme ve toprak tahlilinin önemi, fındık külleme ve kozalak akarı mücadelesi ve Mayıs Böceği Zararlısı hakkında bilgi verilerek kültürel ve kimyasal mücadele yapılması sağlanmıştır. Bu çabaların sonunda görüyoruz ki doğru oranda gübreleme, kimyasal mücadele ve budama ile daha sağlıklı, daha güçlü ve mahsulü bol fındık dalları elde etmiş olduk” dedi.

Çarşamba’nın Fındık Projesi Bölgeye Değer Katacak

Çarşamba’nın örnek fındık bahçelerinin proje sonunda tüm fındık yetiştiricilerine örnek teşkil edeceğini vurgulayan Toraman, “Çarşamba’da üretim yapan fındık üreticilerimizin örnek bahçeleri uzmanlarımız tarafından kontrol altına alınmıştır. Bu çalışmalar ile fındıkta verimliliği artırmak, Çiftçilerimizin fındık üretiminden daha fazla gelir elde edebilmesi amacıyla doğru uygulamaların yaygınlaştırılması sağlanmaya çalışılmaktadır. Çarşamba’nın Fındık projesi hem Çarşamba’ya hem de bölgemize değer katacaktır. Örnek bahçelerimizden elde ettiğimiz verimlilik ile bu çalışmaları yaygınlaştırmak ve verimliliği en üst seviyelere taşımak üreticimizin ve bizlerin elindedir. Üreticilerimize kurumlarımız ile birlikte destek vermeye devam edecek, bölgemizin ihracat ürünü fındığı korumaya ve verimliliğini artırmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Fındık hasadı öncesinde yapılan arazi incelemelerinin ardından Başkan Toraman, 2022 yılında başlayan Fındık Bahçelerinde Rehabilite Projesi kapsamında, her yıl belirli aralıklarla ziyaret edilen proje bahçelerinde yapılan iyileştirme çalışmalarına ilişkin tutulan raporları Kaymakam Yıldırım ve Müdür Sağlam’a aktardı.