Haberler
7 Haziran 2012 Perşembe 16:20

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI ÜYELERİNİN BAŞARI ÖYKÜLERİ

ATSANLAR BAŞARI ÖYKÜSÜ;

1989 yılında Samsun ili Çarşamba ilçesinde gübre sektörüne başlamış olup, 2005 yılında Türkiye'deki gübre fabrikalarından Bağfaş; Gemlik ve Yıldız Enteğreden almış olduğu Gübre miktarları bakımından 750 bayi arasından bu 3 fabrikada dereceye girmiş ve Türkiye 5. olmuştur. Bu başarısı tesadüf olmayıp, devamı sonraki yıllardada devam etmiştir.

Firmamız aynı yıl Samsun ili 19 Mayıs San. sitesinde 500 M açık, 350 M kapalı olmak üzere toplam 850 M sahip fındık için çok büyük öneme sahip Azot, Fosfor, Bor ve Çinko katkılı 10kg Gübre üretim tesisi kurmuştur. Kurucusu H. Beytül ATSAN ve Oğullarıdır.

Faaliyet Alanımız : Kimyevi Gübre üretmek ve pazarlamaktır. Firmamız sadece üretim yapmakla kalmayıp satış öncesi ve sonrası deneyimli Ziraat Müh. eşliğinde Türk Çiftçisine kimyevi gübrelerin uygulanışı hakkında bilgi vermektir.

Firmamız 2012 yılı itibariyle Batı Karadeniz'den Doğu Karadeniz arasında 85 aktif bayi ve 15 tarım kredi koop.ler vasıtasıyla 50.000 Karadeniz Çiftçisine hizmet vermektedir.

Firmamızın 2013 yılı hedeflerine baktığımızda 100 adet aktif bayii, 25 adet tarım kredi koop.60.000 Çiftçiye hizmet vermeyi hedeflemektedir. Firmamız hammadde ihtiyacının %50 sini yurt içinden %50 sini yurt dışından tedarik etmektedir. Ayrıca firmamız yurt içerisinden bir firmayada Fason 25 Kglık ambalajlarda 500 ton gübre üretimi yapmaktadır.


KARDEZ SU ÜRÜN. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. BAŞARI ÖYKÜSÜ;

Firma 1985 yılında Çarşamba'da Kirazlık Çay Mah. Hasanlı Sokak No:7 deki adreste kurulan işletme, Aile mensupları aracılığı ile Y. Remzi Erdönmez vergi kaydıyla Ticari faaliyetine başlamış.

Orta Karadeniz Bölgesinin (Sinop, Samsun, Kastamonu, Amasya, Tokat, Ordu) illerinden Kara Salyangozu ve Deniz Salyangozu alımı yaparak ihracaatçı bir çok firmaya hammadde sağlamıştır. 1988 yılında "Kardez Su Ürün. San. ve Tic. Ltd. Şti." kurularak Ordu ili sınırları içerisinde Gülyalı beldesinde Kiraladığı İşleme Tesisinde Kara Salyangozu ve Deniz Salyangozu alımı gerçekleştirip işleyerek, İlk olarak Fransa'ya ihracaata yönelik çalışma yapmaya başlamıştır.

1993 yılında Çarşamba Şeker Fabrikası Karşısındaki 9000 m2'lik alanda kurulan Kara Salyangozu ve Deniz Salyangozu Sanayi İşleme Tesisi yanında, Hamsi işleme tesiside devreye sokulmuştur. Kara Salyangozunu özellikle Fatsa, Ünye, Terme Çarşamba, Tokat, Amasya-Erbaa ve Adana'dan temin etmiş.

Hamsi ve Deniz salyangozunu Karadeniz sahilinden (Trabzon, Ordu, Samsun ve İstanbul'dan) temin ederek özellikle Kara Salyangozunu Fransa'ya ihracaatını gerçekleştirmiş. Hamsiyi Almanya, Avusturya, Fransa ve Kıbrıs'a Hamsi Marinatını Belçika, Almanya, Avusturya'ya Deniz Salyangozunu Çin, Kore ve Japonya'ya Deniz Salyangozu Kapağını Dubai'ye kozmetik hammaddesi ürünü olarak, üretimin %95'ini ihricata yönelik gerçekleştirmiş, oluşturduğu istihdamla da Bölge İnsanına, Bölge Ekonomisine ve hammaddeyi temin ettiği firmalara katma değer sağlayarak gelir kapısı açmıştır.

2004'de Liman Mah. 2. Sinop Cad. No:124 Yakakent-Alaçam/Samsun adresindeki; 1000 m2 kapalı alanı ve 3000 m2 açık alanı bulunan Hamsi ve Deniz Salyangozu İşleme tesisi alt yapısıyla birlikte şirket bünyesine katılmıştır. 2004-2010 yılları arasında bu tesiste Hamsi ve Deniz Salyangozu İşlenmiş ve ihracatı gerçekleştirilmiş, 2010 yılı sonu itibarıyla Üretim değişikliğine gidilerek, Yakakent İşletme tesisi Balık Unu ve Balık Yağı üretimine geçirilerek faaliyetini bu sektörlerde sürdürmüş, halen işletme faaliyeti aynı sektörde devam etmektedir.

Şu an itibariyla; Şirket bünyesindeki Çarşamba'daki tesis 6000 m2 açık, 3000 m2 kapalı alana, Yakakent'teki işleme tesisi ise 4300 m2 açık, 1000 m2 kapalı alana ulaştırılmış, bu alanlardaki işleme ve imalat faaliyetlerini sürdürmekte olup, günün ve piyasa şartlarının getirdiği ihtiyaca yönelik mevcut kapasite artırımı zorunlu hale gelmiş 2012 yılı Mayıs ayında Yakakent'teki Üretim Tesislerinde başlatılan Kapasite artırımı ve Modernizasyon çalışmaları Özellikle Balık Unu ve Balık Yağı üretiminde Modern üretim imkanlarına ulaşmak amacıyla Çin'den Makine,Alet, edevat ve Ekipmanlarının İthalatı yapılarak kapasite (Günlük Üretim Kapasitesi 100 Ton/Gün'den 350 Ton/Gün'e Ulaştırılmak üzere) den. 350 Ton/Gün'e Ulaştırılmak üzere) artırım çalışmaları halen devam etmektedir. 

Balık Unu ve Balık Yağı üretimi öncesinde Şirket Bünyesindeki İhracatının oranı üretimin %10-95 olarak gerçekleşmekte iken , 2010 yılından sonra Yurt içi satışların şirket bünyesinde büyümesiyle birlikte % 50 Oranında iç Piyasaya, % 50 oranında Dış Piyasaya (Ihracat) yaptığı satışlarla Ticaret Hacmini her geçen gün arttırmakta bunu da ilgili firmanın ekteki: 2000-2011 yıllarına ait ihracat dökümleri ve 2010-2011 yılları İhracat ve Üretim dağılımı rakamlarından da görülmektedir.