11 Haziran 2015 Perşembe 10:07

TARSİM Orta ve Doğu Karadeniz Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, çiftçilerle bir araya geldi. Çarşamba Ticaret Borsası M. Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans solunun da tarım sigortasının öneminden bahseden Yaşaroğlu: Mevsimsel değişikliklerden etkilenmek istemiyorsanız ürünlerinizi tarım sigortası yaptırın dedi.

Çarşambalı Üreticilere Tarsim’in Faydaları Anlatıldı
Samsun’un Çarşamba ilçesinde çiftçilere yönelik tarım sigortasının önemini anlatıldığı konferansa TARSİM Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Dursun Güney, Samsun Tarım İl Müdürlüğünden Yüksek Ziraat Mühendisi Doktor Asuman Sezer, Muhtarlar Derneği Başkanı Sebahattin Aydınoğlu, Çarşamba İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Ahmet Ergün, muhtarlar ve üreticiler ile Çarşamba Ziraat Odası Tarım Danışmanları, Borsa Üyeleri ile Ticaret Odası Yöneticileri katıldı.

Açılış Konuşmasını yapan Çarşamba Ticaret Borsası Genel Sekreteri Eftal Yetimoğlu katılımcılara hoş geldiniz dedi.  Ardından konuşan Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman, iklim değişikliklerine dikkat çekerek:” Tarımda her zaman risk vardır. Üretici için sigorta her zaman önemlidir. Yapılan en büyük yanlış bir afetle birlikte veya zarar kaybı oluştuktan sonra sigorta yaptırmaktır” diye konuştu.

"MEVSIMSEL DEĞIŞIKLIKLER EN ÇOK ÇIFTÇIYI ETKILER"

“Mevsimsel değişikliklerin neler getireceğini bilmediğimiz için çiftçi- üretici zarar kaybı yaşamamak için şimdiden tedbirini almalı ve ürünlerini sigortalatmalıdır” uyarısıyla konuşmasına başlayan TARSİM Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu: ”Özellikle fındık bölgesi olan Çarşamba ovasında bizlere ulaşan sıkıntıların başında bu mevsimsel faktörler gelmektedir” dedi.  Bu değişimlerde üretici zarar etmemesi için tarlasını, bağını, bahçesini, ürününü sigortalat tırsın diyen Yaşaroğlu: “Biz de bu bilinçle bugün burada TARSİM olarak size sigortanın önemini anlatmaya ve bilgi vermeye geldik. Özellikle iklimler değişti, dolayısıyla tarımsal üretim için bu durum tehlike demektir. Ürünler, meteorolojik riskler altında. Bu nedenle tüm üreticilerin muhtemel ürün kayıplarına karşı, devlet destekli tarım sigortası ile ürünlerini sigortalatılması kendi menfaatine olacaktır. Sigorta priminin  yarısı devlet tarafından karşılanmaktadır. Meyvelerdeki don teminatı priminin 3’te 2’sini devlet karşılamaktadır. Tüm üreticilerimize tarımsal sigortayı tavsiye ediyorum" diye konuştu.

ARICILIK DA ARTIK TARIM SIGORTASI KAPSAMINDA

Arıcılara da seslenen Yaşaroğlu: "Değiştirilen kanun kapsamında artık bundan sonra arıcılık yapan üreticilerimiz de tarım sigortasından faydalanabilecek. Arıcılık yapan üreticilerimizin ödeyeceği primine devlet desteği sağlanacak. Arıcılık kayıt sistemine kayıtlı olan üreticiler bu imkândan faydalanacak olup, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, nakliye, sel ve su baskını gibi riskleri sigorta kapsamına alınmıştır. Bu nedenle arıcılar için de bu zarar kayıplarının ortadan kalkmasına fayda sağlayacaktır” bilgilerini verdi.

Seminere katılan çiftçilerin sorularını cevaplayan Yaşaroğlu, üreticilere bitkisel ürün sigortası, hayvan hayat sigortası, su ürünleri sigortası gibi farklı ürünlerin nasıl sigorta kapsamında değerlendirildiği bilgilerini de slaytlar eşliğinde anlattı.

TARSİM Bölge Müdürü Yaşaroğlu’nun seminerinin ardından Samsun Tarım İl Müdürlüğünden Yüksek Ziraat Mühendisi Doktor Asuman Sezer,  üreticilere İlaçlama yöntemlerini;  Çarşamba İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Ahmet Ergün de toprak analizini sunumlar eşliğinde anlattı.

AMACIMIZ ÜRETİCİMİZİ BİLİNÇLENDİRMEK

Çarşamba Ticaret Borsası Başkanı Kazım Yılmaz toplantı sonrasında yaptığı açıklamasında: ”Çarşamba ovamızdaki; özellikle fındık, sebze ve meyve üreticilerimizin aydınlatılması için devletimizin  % 50 oranında Prim desteği de mevcut olan “TARSİM” Tarım Sigortaları havuzu ve uygulamalarının daha detaylı bilinmesini istedik” dedi. Yılmaz bu eğitim toplantısı ile gübreleme, toprak Analizi, Tarım İlaçları kullanımı gibi genel konularda, müstahsil ve üreticilere bilgilerinde verildiğini vurgulayarak: ”Amacımız, çiftçimizin üretiminden ürününü satışa kadar karlı ve sağlıklı ürün yetiştiriciliği koşullarına sahip olarak, oluşabilecek doğal afet karşısında zarar etmemesi için ürününü de sigortalatmasıdır” diye konmuştu.
Çarşambalı Üreticilere Tarsim’in Faydaları Anlatıldı