18 Mayıs 2018 Cuma 14:39

Türkiye Odalar Borsalar Birliğinin (TOBB) 74. Genel Kurulu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Tobb 74. Genel Kurulu Gerçekleşti Türkiye Sadece Bölgesinin Değil, Dünyanın Ekonomik Devi Olacak
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada iş dünyası olarak kendilerine güvendiklerini belirterek, “Hedeflerimiz büyük. Türkiye sadece bölgesinin değil, dünyanın ekonomik devi olacak” dedi.​

Başarıya ulaştıracak esas gücün birlik ve beraberlikten geçtiğini bildiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bu süreçte 4 ana meseleye odaklandık. İlk olarak Oda ve Borsalarımızın gücünü ve kapasitesini artırdık. Odaklandığımız ikinci konu, özel sektörümüzün yurtdışındaki lobisiydi. Eskiden kapısından dahi giremediğimiz küresel iş örgütlerinin tamamında artık söz sahibi olduk. Özel sektörümüzün çıkarlarını tüm dünyada savunan bir camia haline geldik. Üçüncü önceliğimiz, ülke meselelerinde inisiyatif almak oldu. Dördüncü olarak, Türkiye’nin zenginleşmesi için fikir ürettik, proje ürettik” dedi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB 74’üncü Genel Kurul konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Genel kurul konuşmasında İsrail'in Filistin'e yönelik "insanlık dışı" saldırısını kınayarak başlayan Hisarcıklıoğlu, Nisan ayında yapılan oda borsa seçimleri sonucunda başkanların yüzde 42, meclis üyelerinin de yüzde 50'sinin değiştiğini bildirdi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM YAPTIK

Zorlu bir dönemi başarıyla tamamlamış olmanın, huzur ve mutluluğunu yaşadığını belirten Hisarcıklıoğlu, 2013-2018 döneminde hem üyelere hizmet etme hem de ülke ekonomisine katkı sağlama noktasında pek çok projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti. Geride kalan süreçte 4 ana meseleye odaklandıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, ilk olarak oda ve borsaların gücünü ve kapasitesini artırdıklarını dile getirdi. Şirket kurmak için kapı kapı gezme döneminin bittiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Odalarımızı tek durak ofise dönüştürdük. Oda ve borsalarımızda dijital dönüşümü gerçekleştirdik. Bütün işlemleri, tek tuşla yapar hale geldik" ifadelerini kullandı.

ÜYELERE UCUZ KREDİ

Türkiye'nin sadece bölgesinin değil, dünyanın ekonomik devi olacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, özel sektörün, oda ve borsalar aracılığıyla, ilk kez mesleki eğitimde söz sahibi olduğunu kaydederek, şirketler daha çok ihracat yapsın diye yurt dışı taşımacılığına milyarlarca avroluk kefalet yaptıklarını dile getirdi. TOBB Nefes Kredisi'yle, bugüne kadar uygulanmış en düşük faiz oranıyla, KOBİ'lerin kredi aldığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, 700 bin Birlik üyesinin ucuz kredi imkanına kavuştuğunu belirtti.

İŞ DÜNYASI HIZLI KOŞMAK ZORUNDA

Hisarcıklıoğlu, "1,5 milyon ilave istihdam sağladık, 327 milyar lira makine-teçhizat yatırımı yaptık, 160 milyar dolar mal ihracatı gerçekleştirdik, 44 milyar dolar turizm ve taşımacılık geliri elde ettik. Bütün dünyaya, bu milletin neler yapabileceğini gösterdik" dedi. Özel sektörün sıkıntılarını hükümetle paylaşarak, bunları çözmek için çalıştıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Ülkemizi hak ettiği yere çıkarmak için, iş dünyası daha hızlı koşmak zorunda. İş dünyasının hızlı koşabilmesi için de, bizim önden gidip, yolu açmamız gerekiyor" diye konuş.

Genel Kurula Çarşamba Ticaret Borsasından: Çarşamba Ticaret Borsası Başkanı Kazım Yılmaz, Çarşamba Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ali Toraman, Borsa Genel Kurul Delegesi Nurettin Öztekin, Borsa Genel Kurul Delegesi Remzi Erdönmez ile Çarşamba Ticaret Borsası Genel Sekreteri Eftal Yetimoğlu katıldı.